Bemutatkozik a serdülő korosztályos Academy Select csapat

by | 2023. Aug, 25. | Bejelentések, Hírek

Ahogy mind közelebb kerül a jégkorongszezon rajtja, hazánk négy jégkorong akadémiája olyan rendezvényre készül, amilyenre még nem volt példa. A feltörekvő tehetségek izgalmas bemutatója, a 2009-ben született, serdülő korosztályos fiúk hokitornája kerül a középpontba augusztus utolsó hétvégéjén Újpesten.

Az esemény ablakot nyit a sportág jövőjébe, hiszen a jégkorong akadémiák 2009-ben született játékosainak közös csapata, az Academy Select fűzi fel a korcsolyát, és lép jégre a szlovákiai HC Kosice (Kassa) és HK Poprad (Poprád) ellen.

A négy kiemelkedő magyar akadémiát (Budapesti Jégkorong Akadémia, DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia, Fehérvár Hockey Academy [FEHA19], Újpesti Jégkorong Akadémia) képviselő, tehetséges fiatal játékosokból álló vegyes csapat játékosainak a tornához vezető útját kemény edzések, lankadatlan elkötelezettség és a felkészült ellenfelekkel szembeni bizonyítási vágy szegélyezik

A magyar jégkorong-akadémiák korosztályos csapatait olyan szenvedélyes edzők vezetik, akik értik a fiatal tehetségek nevelése és a versenyszellem ápolása közötti kényes egyensúlyt. Az Academy Select csapattal ezúttal a FEHA19 és az Újpest neves mentoredzői, Vesa Viitakoski és Mika Saarinen fognak dolgozni. A magyar Academy Select úgy lép pályára a tornán, hogy számolni kell vele.

A gazdag jégkorong-tradíciókkal és híres utánpótlás-nevelő műhelyekkel rendelkező Szlovákiából érkező HC Kosice és HK Poprad csapatai tapasztalatot és hagyományt hoznak a tornára. Ezek a klubok jelentős múltra tekintenek vissza az élvonalbeli tehetségek kinevelésében, így bizonyos, hogy komoly kihívást jelentenek majd a magyar Academy Select számára.

“Onnan jött az Academy Select létrehozásának az ötlete, hogy szeretnénk minél több és jobb versenyeztetést biztosítani a szezon során a játékosainknak” – mondta Majoross Gergely, a BJA szakmai igazgatója. 

“Erre kiváló alkalmakat nyújtanak az IIHF szünetek, a szezon kezdet előtti, valamint a szezon vége utáni időszakok. A válogatottjaink teszik a dolgukat a nemzetközi szünetekben – aminek nyilván nagyon örülünk -, de azt gondoltuk, hogy jó lehetőség lehet azoknak a játékosoknak, akik éppen adott időszakban nem kerülnek be a válogatottba, ha egy akadémiai válogatottban szerepelhetnek és további színvonalas mérkőzéseket játszhatnak.

Ennek első állomása lesz a mostani torna. A jövőben igyekszünk majd felkutatni minél több, minél rangosabb eseményt, és bízunk benne, hogy egyre színvonalasabb program lesz ebből a kezdeményezésből. Én azt gondolom, hogy a játékosok ráadásul így nem csak a saját akadémiájukon dolgozó szakemberektől tanulhatnak, hanem ha csak időszakosan is, de megismerhetik más nagyszerű szakemberek munkáját is. Ez egy újabb lehetőség, amiért érdemes az akadémiákat választani.” 

A torna programja:

 1. Augusztus 26. – Szombat
  16.00 Academy vs. Kosice Black
  18.00 Poprad vs. Kosice White

  2023. Augusztus 27. – Vasárnap
  09.00 Academy vs. Kosice White
  11.00 Kosice Black vs. Poprad
  14.00 Academy vs. Poprad

Helyszín az Újpesti Jégcsarnok

Az Academy Select kerete:

Kapusok: Husti Csanád (ÚJA), Soós Lóránt (FEHA19)

Hátvédek: Kemény-Savovic Milán (BJA), Szilágyi Dávid (BJA), Fülöp Balázs (DVTK JJSA), Jóo Bertalan (FEHA19), Karikás Botond (ÚJA), Szabó Gergő (ÚJA), Séfer Milán (ÚJA)

Csatárok:

Szénási Levente (BJA), Kóródi Zalán (BJA), Vónya-Tolner Ákos (BJA), Spisák Nándor (DVTK JJSA), Rákosi Lázár (FEHA19), Rákosi Máté (FEHA19), Kovács László Tihamér (FEHA19), Kovács Csaba (ÚJA), Kovács Bence (ÚJA), Baróti Bence (ÚJA), Károlyi Gergő (ÚJA), Gál Benedek (ÚJA), Szabó Máté (ÚJA)