Merre tart a Budapest Jégkorong Akadémia?

by | 2022. Feb, 02. | Hírek

Kedves szurkolóink, jó fél év telt el a Budapest Jégkorong Akadémia indulása óta, és mivel múlt héten ismét összeült a szakmai stáb egy videó meetingre, Majoross Gergelyt kértem meg arra, hogy avasson be bennünket kicsit a kulisszatitkokba.

Leginkább az érdekelt, hogy miként értékelik az eddigi eredményeket, mik a tapasztalatok, milyen nehézségek adódnak, ki az, aki ezt a hétköznapokban igyekszik kezelni, megoldani?

” A menedzsment tagok közül Marton Tibor az, aki a mindennapokra rálát, és egyéb elfoglaltságai miatt is ő tölti a legtöbb időt a Tüskecsarnokban és a Millenárison. Ő az, aki a leginkább rálátással bír az Akadémia működésére és ő vet fel olyan problémákat, amikre próbálunk közösen megoldásokat találni.

Tudtuk és úgy is mentünk bele ebbe az első évbe, hogy ez egy átmeneti év lesz, hiszen kevés idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy összerakjuk ezt az egészet, mely a többi akadémiával ellentétben nálunk elég nagy változásokat hozott.

Más a helyszín, együttműködés született a KMH-val, itt azért jelentős átalakulás volt, hogy egy új sportszervezet alakult egy új helyszínen. Bár sok tapasztalattal, de megváltozott körülmények között próbáltuk elindítani ezt a projektet. Ennek az új szervezetnek vannak előnyei és van egy csomó minden, ami nálunk kihívás, máshol pedig már működött korábban és működik most is. Ennek megfelelően most az a feladat, hogy kihozzuk a legtöbbet abból, ami van és felkészüljünk az elkövetkezendő évekre, hogy a lehető legmagasabb és legszínvonalasabb munkát tudjuk nyújtani a fiataloknak, hogy ők a lehető legjobb emberekké és jégkorongozókká váljanak a Budapest Jégkorong Akadémián töltött idő során.

Pat Cortinának mindenféle egyéb elfoglaltságai és nehézségei miatt a szezon első fele úgy alakult, hogy személyesen kevesebbet tudott beletenni, mint szeretett volna az Akadémia életébe, de ez már a múlté. Ő is tudta, hogy lesz egy csomó nehézség, mi is tudtuk, hogy lehetőségeihez mérten, mindig a legtöbbet akarja majd beleadni, de nyilván nem ez az elsődleges állása, ezért rugalmasnak kell lennünk azt illetően, hogy hogyan tud a segítségünkre lenni. Ez egyre inkább kezd összeállni, az együttműködésnek ez a része is egyre jobban fogja tudni segíteni az edzők munkáját és ezen keresztül a lányok és fiúk fejlődését.

Online már a Pat is többször hozzá tudott tenni a munkához eddig is a szezon során, ezután pedig többször is el fog látogatni az Akadémiára, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi kapcsolatok és együttműködések kialakításában is sokat tesz hozzá. Ennek a legutóbbi online beszélgetésnek is ez volt az egyik témája. Mivel nincsen még véglegesítve semmi, ezért erről sokkal többet nem mondhatunk, de nem csak egy, hanem több nemzetközi klubbal való együttműködésen is dolgozunk. Top hoki országok top klubjaival, annak érdekében, hogy meg tudjuk valósítani azt, amit az indulás előtt célul tűztünk ki, hogy legyenek olyan partnereink, akik segítenek minket abban, hogy a nálunk folyó munka a lehető legszínvonalasabb legyen, a nálunk játszó kiemelkedő tehetségek utat találjanak maguknak top országok csapatai felé.

Ha valaki nem feltétlenül ebben gondolkodik, hogy hosszú távon máshol legyen, akkor is legalább valamiféle ízelítőt kapjon arról, hogy hogy működik a világ élmezőnyében a hoki az adott korosztályban.

Az említett meeting egyébként a negyedik ilyen alkalom volt, amikor összegyűltünk az edzőkkel, és különböző témák mentén próbáltuk egymás véleményét megismerni, valahogy egy közös pontra hozni, ami alapján tovább tudunk menni. Itt az is fontos, hogy nálunk van öt külföldi edző is, akik természetesen ezeket a dolgokat máshogy látják, és ez az egyik oka annak, hogy ők itt vannak. Fontos, hogy megismerjük az ő véleményüket és be tudjuk építeni a programba, ezáltal is fejlesztve azt. Általában a megbeszélések egy-egy konkrét téma mentén indulnak, aztán természetesen ideális esetben szerteágaznak, annak köszönhetően, hogy mindenki hozzáfűz valamit, amitől kicsit más irányt vesz a beszélgetés. Most a legutóbbi alkalommal én dolgoztam ki egy anyagot arról, hogy az érsekújvári munkám során tapasztaltakat megosszam a többiekkel, és ezzel kezdeményezzek egy beszélgetést. Az volt a téma, hogy bemutattam nekik, hogy az Extraliga csapatai milyen stratégiák mentén működnek emberhátrányban. Erről kezdtünk el beszélgetni, ezzel kapcsolatban tettek fel kérdéseket- Pat is- és fejtették ki a véleményüket. Nyilván van egy csomó örök dilemma, amire nem tudjuk a választ, de az ilyen beszélgetések visznek közelebb ahhoz a koncepcióhoz, amit utána a leghatékonyabbnak és leghasznosabbnak ítélünk.”

Azt már mintegy lábjegyzetként tette hozzá Mogyi, hogy az eredeti terv szerint személyesen szeretett volna megjelenni a megbeszélésen, de az M1-es úton egy nem várt útzár megakadályozta ebben, így nem tudott időben odaérni.

Szokott optimizmusával azonban az online bejelentkezésben is az új lehetőséget látta, szerinte, ha valami jót kaptunk az elmúlt vírus helyzettel nehezített évektől, az az, hogy sokkal több dolgot tudunk online is megvalósítani, mint előtte. Ez vonatkozik rá és Pat-re is, így sokkal többet tudnak hozzátenni az Akadémián folyó munkához, mint akkor, ha csak személyesen lennének jelen.

Hajá Budapest JA!