A Budapest JA célkitűzései Majoross Gergely szerint

by | 2021. Jul, 27. | Hírek

„Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehetek és hozzá tehetek valamit ehhez a programhoz, mert azt gondolom, hogy a nemzeti akadémiai státusz különleges lehetőséget fog biztosítani a fiataloknak, nekünk pedig, hogy valami olyat csináljunk Magyarországon a gyerekeknek amilyen még nem volt.

Ha mindannyian jól végezzük a dolgunkat, akkor valóban kiaknázhatják a bennük rejlő potenciált és olyan magasságokban válhatnak profivá, amit eddig csak ritkán láttunk.

Az első fontos dolog az, hogy nagyon jól kell tudnunk összehangolni az iskola és a sport kérdését. Az Akadémia vezetősége azon dolgozik, hogy minél hamarabb, már az Akadémia második évében jó lehetőségeket tudjunk biztosítani a fiúknak és a lányoknak is ahhoz, hogy a tanulást és a sportot úgy tudják összehangolni, hogy ne kelljen ezekben kompromisszumokat kötni. Több iskolával fogunk együttműködni, majd választhatnak közülük, és ennek megfelelően a feszültség az életük eme két fontos területe közt feloldható lesz.”

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb edzőket bevonni a korábban felsorolt Kangyal Balázs, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, Kóger István, Majoross Gergely, Marton Tibor és Pat Cortina stáb mellé, és ha igen, milyen szempontoknak kell megfelelni a leendő szakembereknek, a következő választ kaptam:

„A szakmai kérdéseket illetően a legfontosabb terület a stábok kérdése. Én azt gondolom, hogy ha ugyanaz a szakmai tudás áll rendelkezésünkre, mint ami a klubban állt, akkor sok értelme nem volt a dolognak, semmivel nem lesz jobb a képzés sem. Ennek megfelelően mi ötvözni szeretnénk a kettőt, és a klubban dolgozó ígéretes fiatal edzőinket olyan pozícióba szeretnénk tenni, ahol külföldről érkező szakmai tudást sajátíthatnak el, és így fejlődhetnek tovább, lehetnek jobb edzők. Aztán mikor már elég tapasztalat áll a hátuk mögött, átvehetik esetleg a vezető szerepeket is.

Ezzel most elárultam, hogy olyan külföldi vezetőedzőkre számítunk, amilyeneket eddig nem engedhetett meg magának az utánpótlás képzés. Természetesen a stábok mindenféle eszközt megkapnak majd ahhoz, hogy a lehető legmagasabb színvonalú munkát tudják végezni.

Lehet, hogy az első évben még nem lesz minden tökéletes, de igyekszünk minél hamarabb beszerezni mindent, előbb-utóbb az a cél, hogy legyen saját létesítmény is, és az úgy legyen felszerelve, ahogy azt európai csúcs akadémiákon látjuk. Ezek mind kellenek, fontosak ahhoz, hogy valóban színvonalas munkát végezhessünk a Budapest Jégkorong Akadémián.

A források adottak, és ezeket a lehető legjobb módon kell felhasználjuk ahhoz, hogy hatékonyak tudjunk lenni.

Június elején született meg a döntés, akkor kapta meg mindenki az államilag elismert akadémiai státuszt. A jégkorong szezon kezdést tekintve talán egy kis késésben vagyunk az ideálishoz képest, de nagyon hálásak vagyunk, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget, mindent meg is teszünk azért, hogy sikerre vigyük a projektet.

Előfordulhat – mint azt említettem -, hogy az első évben kell kompromisszumokat kötnünk, de azon dolgozunk most is, hogy olyan szakembereket találjunk, akik meg tudják valósítani a terveinket, és olyan mennyiségű, minőségű tudást hoznak ebbe a rendszerbe, amilyenek eddig nem álltak rendelkezésre.
Arról nem is beszélve, hogy az ő kapcsolataikon keresztül igyekszünk majd a csapatainkat és a játékosainkat- akár egyénileg is-, eljuttatni más, nálunk magasabban jegyzett hoki nemzetek csapataihoz. Ez tovább fogja segíteni a fejlődésüket, és a jövőjüket is elkezdi építeni az a kapcsolatrendszer, amit így kialakíthatunk, kialakíthatnak ők is a külföldi szerepléseik, utazásaik során.”

Felmerült már a kérdés szurkolói és szülői körökben, hogy hol lesznek nevezve, hol játszanak majd az Akadémia csapatai?

„A következő fontos, megoldandó kérdéskör az, hogy ezeket a srácokat, akiket szakmailag magasan képzett edzők, a legkorszerűbb eszközök segítségével, a lehető legmagasabb szintre hoznak, miközben az oktatásukat is megoldottuk, hol fognak versenyezni? Hiszen azt gondolom, hogy minden nagyképűség nélkül mondhatjuk, ez a MAC-ban is komoly probléma, az is volt az elmúlt években.

Nem jó az, amikor egy csapat nem veszít mérkőzést egy bajnokságban. Az se jó ha, csak egy-két kihívója van, az összes többi mérkőzése ujjgyakorlat.

Azt gondolom, hogy az Akadémiánk esetében nagyon fontos lesz, hogy megfelelő kihívást tudjunk biztosítani a csapatainknak. Nagy valószínűséggel, bizonyos százalékban külföldön, ezen dolgozunk már most is, és lesz még feladatunk ezzel bőven. Kolbenheyer Zsuzsi biztosan nagy szerepet fog ebben játszani, hiszen az Ő kapcsolatai is nagyon értékesek lesznek a megfelelő kihívás biztosításában, úgyhogy azt gondolom, ez a másik sarokpontja annak, hogy a srácok valóban megfelelően fejlődhessenek. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen külföldi vendégszereplések lehetőséget fognak biztosítani számukra, hogy megmutathassák magukat top országok játékosai ellen, aminek lehetnek olyan következményei, hogy már korán megnyílhatnak érdekes ajtók előttük. Azt majd Ők döntik el, hogy mikor érzik azt, hogy nyitottak erre, készek belépni valamelyik ajtón.”

A játékosok jövőjét illetően nagyon határozott terveket fogalmazott meg Mogyi.

„A nálunk szereplő játékosok számára kialakítandó életpálya modell szintén nagyon fontos szempont. Egyrészt nagyon fontos hangsúlyt kap az oktatás, ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy a nálunk szereplő sportolók azt az odaadást mutassák a tanulás iránt, mint amit a pályán elvárunk tőlük. Ennek megfelelően ha valaki nem éri el a céljait a jégkorongban, akkor jó eséllyel megtalálja azt az életben, más területeken.
Akik pedig a jégkorongban szeretnének maradni, és a képességeik, tudásuk elegendő is ahhoz, hogy különböző szinteken helyt tudjanak állni, azoknak igyekszünk lehetőségeket feltárni arra, hogy azon a szinten és abba az irányba tudjanak továbbmenni, amerre szeretnének.

Együtt fogunk működni külföldi klubokkal, menedzserekkel, egyetemi ligába utat mutató tanácsadókkal, minél több irányba szeretnénk kinyújtani a karunkat annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a számításait. Az is, aki ki szeretné magát próbálni külföldön, és az is, aki Magyarországon látja a lehetőségeit leginkább biztosítottnak. Így azok a srácok, akik bekerülnek hozzánk, biztosak lehetnek benne, hogy olyan lehetőségeket fognak a Budapest Jégkorong Akadémiától kapni, amilyet eddig senki nem tudott biztosítani számukra, ráadásul nem kell fizetniük ezekért.”

Mogyi lelkiismeretességét ismerve, meg sem lep, miért tartotta fontosnak megosztani a következő információt:

„Fontosnak tartom felhívni a játékosok figyelmét arra, hogy tájékozódjanak, gondolják át a döntésüket mielőtt valamelyik akadémiára jelentkeznének, az mellett tegyék le a voksukat melynek terveivel azonosulni tudnak, mivel az államilag támogatott sportakadémiák szabályozása alapján, nem lehet majd könnyen váltani, átigazolni menet közben egy másikhoz, hacsak a két akadémia meg nem egyezik erről.”

És végezetül, a következőket üzente Mogyi azoknak, akik bennünket választanak:

„A Budapest JA Try-out napjaira augusztus 4-én, 5-én és 6-án kerül sor, akinek tetszenek az általunk megfogalmazott tervek, kitűzött célok, azokat arra biztatom, hogy regisztráljanak, mi visszajelzünk ha elfogadtuk a jelentkezésüket.
Sziasztok, találkozunk a Tüskesátorban.🙂”

Fotó: Mudra László